faalplezier

Renée-1Kinderen hebben het recht om fouten te maken.
Daar leren ze het meeste van en zo vermijd je faalangst.
Dat zeggen auteur Marc de Bel en kinderpsychiater Lieve Swinnen in het boek “faalplezier”

12 tips:

Doen:
1. Niet twijfelen. Onder druk van overbezorgde ouders durven kinderen dingen niet te doen. Dat is jammer voor hun zelfvertrouwen. Door af en toe op hun snufferd te gaan, leren ze het meest.
2. Je kind zichzelf laten worden. Je kind motiveren is goed, maar verplicht het niet te worden wat het niet wil. Laat het groeien in zijn eigen tempo. af en toe lekker slordig zijn, op zijn eigen plekje.
3. Toekijken van een afstand. Wees er altijd voor je kind wanneer het je nodig heeft, geef het al je liefde, luister en moedig positief gedrag aan.
4. Het goede voorbeeld tonen. Kinderen luisteren zelden echt naar wat je ze vertelt, maar kijken des te meer naar wat je doet.
5. Je kind gerust stellen. Angst zorgt immers voor stress. Zeg dat bang zijn normaal is, dat jij ook wel eens bang bent, en dat het zich daar niet voor hoeft te schamen.

Niet doen

1.Altijd en overal perfectie willen. Dat geldt ook voor jou als ouders. Voor je kind is het waardevol te ervaren dat supermama of superpapa ook niet altijd alles kan.
2. Je kind vergelijken met anderen. Elk kind is uniek
3. Je kind tegen alles willen beschermen. Je kind moet zelf zijn weg zoeken. Laat het fouten maken en met plezier. Het is als een voetbalwedstrijd. Je kind staat op het veld, en jij staat langs de zijlijn te supporteren. (zonder te bulderen)
4. Liegen tegen je kind. Dan kan jij ook eisen dat het eerlijk is tegen jou. Ook dingen verdoezelen of verzwijgen is een vorm van liegen. Wees open. Dan zal je kind spontaner vertellen wat het echt heeft meegemaakt.
5. Toegeven. Om je kind niet te frustreren. Op die manier went je kind aan het verkeerde idee dat het altijd zijn zin krijgt en niet hoeft te luisteren. Niemand houdt van een verwend nest.

 

nou klinkt mij in ieder geval als muziek in de oren. Wat vinden jullie?