Rust in mijn hoofd, hoe doe ik dat?

Van tijd tot tijd krijgen we allemaal veel prikkels te verwerken. Het is druk en het is veel! Soms veel te veel.
Om je goed staande te kunnen houden in deze tijd is het prettig als je jezelf kunt ontspannen en vaardigheden kent om een hoofd vol gedachten tot rust te brengen. Ook is het fijn om te weten hoe je met lastige emoties om kunt gaan zonder er helemaal door meegesleept te worden of je steeds maar zorgen te maken.

‘Aandacht werkt’ is uniek in Nederland

‘Aandacht werkt!’, de mindfulnessmethode voor kinderen, wordt met enorm veel plezier gegeven en ervaren. Op school en in de eigen praktijk. Hij wordt uitgevoerd door getrainde en gecertificeerde AMT-professionals. Ik ben gecertificeerd mindfulness kindertrainer. Opgeleid bij Eline Snel aan de Academie voor mindful teaching. Onderaan deze bladzijde zie je het kikker logo; deze ontvangen alle trainers bij het behalen van hun certificaat.

Voor wie?

De training is zeer geschikt voor kinderen van 5-19 jaar, mét en zonder concentratieproblemen, mét en zonder gebrek aan zelfvertrouwen, pijn of lichamelijke klachten en ook voor kinderen met angst of somberheidsklachten. Kinderen zonder specifieke klachten zijn net zo welkom. Elk kind vindt het fijn om zelf tot rust te kunnen komen, ontspannen te kunnen slapen en op zichzelf te vertrouwen.

Effecten ‘Aandacht werkt!’

Hoewel het effect van mindfulness op kinderen minder uitgebreid is onderzocht dan het effect van mindfulness op volwassenen, hebben verschillende onderzoeken veelbelovende effecten laten zien van mindfulnesstrainingen die uitgevoerd zijn bij kinderen.

Van H.R. Nanninga en B.B. Sizoo verscheen een artikel over het effect van mindfulness in de methode ‘Aandacht Werkt!’ op kinderen met een autistische stoornis. Dit artikel stond  in het Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme (september 2012). De uitkomsten waren aanzienlijk:

  • Er trad een significante verbetering op bij stemmingswisselingen
  • Er trad ook verbetering op bij angstklachten
  • De kinderen ervoeren een groter gevoel van fysiek welzijn
  • En, niet onbelangrijk, de kinderen vonden het fijn om naar een training te komen!

 

Mindfulness: het natuurlijke vermogen om bewust aandachtig en optimaal aanwezig te zijn.

Bewust aanwezig bij de zon op je huid, de wind in je haar, de irritatie of de vermoeidheid in je lijf en alle andere dingen die je maar kunt opmerken in de binnen en buitenwereld.
Nieuwsgierig en onbevangen leer je gevoelens, gedachten en lichamelijke signalen observeren zodra ze er zijn en zolang ze er zijn. Door niets buiten te sluiten, weg te drukken of er helemaal door meegesleept te worden, kom je wat te weten over je binnen wereld. Ook houd je je beter staande in de buitenwereld. Minder reactief. Aanwezig. Vriendelijk. Onbevangen en nieuwsgierig. Zonder te oordelen. In elk uniek moment. NU.

Hoe doe je het?

Thuis, op school en in praktijken van psychologen of kindercoaches leren kinderen onder andere om stil te zitten als een kikker. Door om te gaan met “stormen of regenbuien” in hun binnen wereld en te oefenen met de piekerfabriek. Ook leren ze gevoelens toe te laten in plaats van weg te drukken, en vriendelijkheid te cultiveren. Het begint allemaal met oefenen in bewuste, niet oordelende aandacht. Dat is waar het om gaat.

De training

In het uur dat ze bij me komen, doen we een aantal oefeningen. Er is altijd een ontspannings oefening, een kort overleg moment en een bewegingsoefening. In een gezellige, ongedwongen sfeer proberen we hoe de oefeningen ons bevallen. Na iedere keer krijgen de kinderen een ouderbrief mee naar huis waar in staat wat we gedaan hebben en wat je thuis kunt oefenen als je dat wilt. Het is heel leuk en fijn om als ouder met je kind mee te oefenen. Bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapen gaan.

De training duurt 8 of 10 weken. Voordat we beginnnen voer ik met alle ouders een intake gesprek. Dan kunnen we even kennis maken met elkaar en kan ik misschien nog de laatste vragen beantwoorden. De kinderen komen een keer per week een uur bij me. De nieuwe start data hoor je als je contact met me opneemt. De kosten vind je onder het kopje “prijzen.” Je kunt me natuurlijk altijd even bellen of mailen als je iets wilt vragen over de training.