Relaxen? jaja makkelijk praten.

relaxHet is wel hip he? Dat “Relaxen”.
Je hoort er eigenlijk niet bij als je niet minstens drie keer per jaar op retraite gaat, slow cooked maaltijden serveert, “me-time” in je agenda zet, wekelijks naar de sauna gaat of dagelijks mediteert. Is dat niet een beetje overdreven? Er moet ook gewoon gewerkt worden hoor. Kinderen opvoeden, beetje hip voor de dag komen met je kapsel en oufit, geld verdienen, huis in de verf, vloer in de was, netflix bij-kijken, verjaardagen bezoeken, sporten, de nieuwste Stephen King lezen, Rens Croes volgen, instagram bijhouden, heen en weer rijden naar de zwemles, nieuws in de gaten houden, pfffff helemaal geen tijd om te relaxen! gekke fratsen. Een jaar of 10 geleden zou ik dit gezegd kunnen hebben.

En toen leerde ik een les. Een belangrijke. Eentje die ervoor zorgde dat ik een heel stuk gelukkiger in het leven sta nu ik dit snap. Het zijn er eigenlijk een heleboel bij elkaar. Een heleboel lessen die samen komen in dat ene woord: Relax.
Misschien hebben jullie ook wat aan mijn les, ik probeer het uit te leggen:

Ja, ik vind het ook fijn als mijn kinderen gelukkig zijn, ik er mooi uit zie, er genoeg geld is, mijn huis beschermd is tegen de zon en regen. Ja, er zijn soms klussen die veel energie kosten, die niet leuk zijn of waar je ronduit sacherijnig van wordt. Maar ik heb gemerkt dat je alles kunt doen zonder stress. Dat je kunt relaxen terwijl je je de vloer in de was zet of heen en weer rijdt naar de zwemles. Ja, je kunt relaxen terwijl je kind een “momentje” heeft op de vloer van de super-coop.
Jij mag kiezen. Je mag gewoon kiezen wat je wilt; Relaxen of stressen? Ontspannen of verkrampen. Loslaten of piekeren. Jij bent gewoon de baas! Hoe cool is dat? Jij bent de baas over jezelf. Jij bepaalt met welke houding je je leven leeft. Jij kiest wat het fijnst voelt voor jou.

Maar hoe dan? Hoe kies je wat het fijnst voelt voor jou? Hoe weet je nou wat het beste voor je is?
Daar gebruik ik mijn lijf voor. Mijn lijf als mijn persoonlijke “barometer”. Ik check telkens hoe mijn lijf voelt.
Zenuwtje in mijn buik? ho, stop, wat is er aan de hand?  Spieren die strak staan? ho, stop waarom doe ik dat?  Hoofdpijn? ho, stop heb ik wel genoeg gedronken?  En dat is wel even oefenen, dat luisteren naar je lijf. Soms vergeet je te luisteren en volg je je hoofd. Je hoofd dat plannen maakt, alles snel wil doen, lijstjes afvinkt en vervolgens over grenzen gaat omdat het ja zegt terwijl je lijf eigenlijk al heel erg moe is.
Niks mis met dat hoofd hoor. Superhandig als je iets uit wilt denken of onthouden maar af en toe kent mijn hoofd geen stop. En blijft ie maar uitdenken, door-ratelen, herhalen, piekeren.  Dan is voor mij de enige oplossing: luisteren naar mijn lijf.
Soms volg ik een poosje mijn ademhaling.  Zo iets simpels en natuurlijks. Automatisch als de zee rolt mijn ademhaling in en uit mijn lijf. Niet dat mijn hoofd dan meteen stopt met door ratelen maar ik ben de baas en beslis dan om dan mijn aandacht aan mijn ademhaling te geven. Ik kan maar een ding tegelijk. Ik wil mijn aandacht niet verdelen.

Dat luisteren naar mijn lijf lukt het beste als ik dagelijks mediteer. Dat is mijn “me-time” Niks zweverigs aan. gewoon even luisteren.
Ik vind slow cooked eten heel erg lekker omdat door al dat geluister naar mijn lijf, mijn zintuigen het prima doen en meteen merken welk eten met aandacht is bereid. Die retraite komt er zelfs aan.

Relaxen is niet “hip” het is een basis. Een hele oude, ouderwetse basis. Dat zouden meer mensen moeten doen 😉